Deze pagina’s geven voor patiënten uitleg over shockwave therapie.
Heeft u één van deze klachten?
- Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting
- Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
- Pijn net onder de knieschijf
- Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
- Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet
- Spasticiteit
- Ziekte van Peyronie
- Chronisch Pelvisch Pijn Syndroom (CPPS)
- Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (triggerpoints)
- Andere vormen van tendinopathieën
Dan kan shockwave therapie voor u misschien een oplossing bieden!
Wilt u weten of uw klachten behandeld kunnen worden met shockwave therapie?
Neem dan contact op met een shockwave therapeut bij u in de buurt. Uw therapeut kan u onderzoeken, behandelen en/of advies geven.
Hoe werkt shockwave therapie?
Shockwave therapie (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’. Deze worden door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.
De bekendste medische toepassing van shockwaves is het vergruizen van nierstenen. Binnen de fysiotherapie wordt een
hiervan afgeleide vorm van shockwave therapie gebruikt.
Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees, hielspoor, maar ook spasticiteit.
Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Vormen van shockwave therapie
Er zijn twee vormen van shockwave therapie. Afhankelijk van het type klachten én van de aanwezige apparatuur zal uw therapeut kiezen voor een van onderstaande vormen:
Radiale shockwave therapie
Hierbij wordt de energie over een groter oppervlak verdeeld. Deze apparaten produceren een laag tot gemiddeld energieniveau. Radiale shockwaves zijn uitermate geschikt voor triggerpoints, peesontstekingen, hielspoor en spasticiteit.
Gefocusseerde shockwave therapie
Hierbij wordt de maximale energie bereikt op een specifiek geconcentreerd (gefocusseerd) punt in het lichaam. Deze apparaten produceren een gemiddeld tot hoog energieniveau. Dit is noodzakelijk bij behandeling van bot, CPPS, moeilijk behandelbare calcificaties, behandelingen rond de heup en alle aandoeningen die onvoldoende op radiale shockwaves reageren.
Hoe ziet een shockwave behandeling er uit?
Allereerst wordt op basis van een gesprek en een lichamelijk onderzoek het pijngebied door de behandelaar gelokaliseerd. In een groot aantal gevallen wordt aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografie.
Nadat de diagnose is gesteld en gebleken is dat shockwave therapie geïndiceerd is, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen.
Dit filmpje toont een behandeling voor hielpijn of hielspoor, gecombineerd met fysiotherapie:
Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend terwijl er kleine ronddraaiende bewegingen worden gemaakt.
De behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie.
De behandeling wordt een- of tweemaal per week gegeven.
Voordelen van shockwave therapie
- Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie.
- Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie).
- Uitstekend therapiesucces na gemiddeld 4 tot 5 behandelingen.
- Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.
- Pijnvermindering en herstel van de mobiliteit na enkele dagen.
- Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.
- Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken.
Wat kost een behandeling?
De meeste verzekeringen vergoeden de behandeling nog niet, ondanks goede resultaten. De Vereniging Impuls-NVMST zet zich in om verzekeraars te overtuigen van de wenselijkheid van vergoeding voor deze wetenschappelijk bewezen en effectieve behandeling.
De meeste behandelaars zullen daarom aan u een aparte vergoeding voor shockwave therapie in rekening brengen. Omdat de apparatuur voor shockwave therapie erg kostbaar is en uw therapeut forse investeringen in tijd en geld heeft gedaan is hij genoodzaakt u een tarief in rekening te brengen. De hoogte van het tarief verschilt per shockwave praktijk en ligt rond 50-75 euro per behandeling. Het tarief is afhankelijk van welke vorm van shockwaves u nodig heeft, of echografie onderdeel uitmaakt van uw behandeling enz.
Wij adviseren u vooraf met uw therapeut te overleggen hoeveel behandelingen hij of zij denkt nodig te hebben en wat de prijs daarvoor is! Soms is één behandeling afdoende, soms zijn zes of meer behandelingen noodzakelijk.
Ook indien u voor uw klacht reeds door een fysiotherapeut wordt behandeld, maar fysiotherapie alleen niet voldoende effect geeft, kan uw therapeut u adviseren shockwave therapie in te zetten. Ook dan wordt shockwave therapie mogelijk apart in rekening gebracht.
Behandelingen zijn in principe vrijgesteld van BTW, mits door een fysiotherapeut of arts uitgevoerd ter verbetering van de ziekte of aandoening.